Ayurveda on 5000-vuotinen oppi Intiasta. Ayurveda tulee kahdesta sanskriitinkielisestä sanasta; ayus joka tarkoittaa elämää ja veda joka tarkoittaa tietoa tai tiedettä. Ayurveda on elämän tiedettä.

Ayurveda pitää yksilöä kokonaisuutena ja pyrkii vahvistamaan kehon omaa kykyä parantaa itseään. Ayurvedan mukaan sairaudet ja epätasapainot johtuvat suurimmaksi osaksi epätasapainoisesta elämäntyylistä ja kehoon kertyneistä kuona-aineista. Emme elä harmoniassa luonnon kanssa. Filosofia perustuu kokonaisvaltaiseen ajattelutapaan, joka asettaa ihmisen keskipisteeseen. Ihmisellä on kyky parantaa itseään. Ulkoinen kauneus on riippuvainen myös sisäisestä hyvänolon tunteesta ja tasapainosta.

Ayurveda käyttää hyväkseen luonnon omaa lääketiedettä palauttaakseen kehoon terveyden, tasapainon ja hyvänolontunteen. Erityistä huomiota kohdistetaan doshien tasapainottamiseen. Doshat ovat kolme fysiologiaa hallitsevaa pääperiaatetta: Vata, Pitta ja Kapha.

Päänhieronnan tärkeys

Päässä sijaitsevat meille tärkeät elämän toimintoja ohjaavat aivot. Aivoissa on hermoratojen päät ja koko inhimillinen ajatustoiminta. Pään tärkeitä aistielimiä ovat silmät, korvat, nenä ja suu. Tunteakseen onnellisuutta ja rauhan tunnetta tarvitaan pään ja mielen rentoutumista, hyvän olon tunnetta ja terveydestä huolehtimista. Hoidoissa on myös huomioitava niskan ja hartioiden alue.

Perinteisessä intialaisessa Ayurvedassa eli elämän tieteessä suositellaan pään hieromista joka päivä.  Pään alueen verenkierto ja muut virtaukset voivat häiriintyä lihasjäänityksesta tai kivuista sekä stressistä. Oireita voivat olla huonovointisuus, uupumus, unettomuus, heikkouden tunne, hermostuneisuus, yliaktiivinen ajatustoiminta ja lihasjännitys. Hieronta rentouttaa ja ehkäisee kehon energian tukkeumia. Pään hieronnan perusajatuksena on lisätä vitaalienergian virtausta.

Huomioitavaa

Ayurveda-hoidoissa käytetään runsaasti öljyä ja öljytään myös pää ja kasvot, joten suosittelemme ottamaan mukaan rennommat vaihtovaatteet ja päähineen. Tai voit käydä suihkussa hoidon jälkeen, mutta silloin öljyt eivät pääse ihan parhaalla mahdollisella tavalla vaikuttamaan! 

Ayurveda-hoidoissa kartoitetaan vallitseva dosha (vata, pitta, kapha) eli kehotyyppisi!

Hoidoissa käytämme Laksmin ja Marma Pointin Anitta Korpelan tieto-taitoa ayurvedasta sekä hoitotuotteina Laksmin ja Frantsilan ayurvedatuotteita.